Austrálie

Austrálie a Oceánie – Palau




Tyrkysové moře, mělké laguny a pláže s jemným bílým pískem. Tropická vegetace, moře, kde nežijí žádná nebezpečná zvířata, stovky neobydlených ostrovů vzácné druhy korálů, exotické ryby, velryby a delfíni, četné druhy ptactva, přátelské místní obyvatelstvo…

Nesnili jsme, takový ostrov skutečně existuje.

Palau – stovky ostrovů, jen osm obydlených

V pásu Mikronésie, v západním Pacifiku poblíž Nové Guineje a Filipín je Republika Palau nebo Belau, jak říká National Geographic.

Cookovy ostrovy jsou autonomní území v jižním Pacifiku

Tvoří republiku souostroví asi stovky ostrovů, z nichž je obydleno pouze osm. Jižní část souostroví tvoří korálové ostrovy, zatímco na severu jsou vulkanické ostrovy.

Ostrovy jsou osídleny již tisíc let. Objevili je Portugalci v roce 1543. Do roku 1899 byly pod španělskou nadvládou, dokud je neprodali Německu.

Až do první světové války a okupace Japonskem v roce 1924 byly mandátní oblastí Společnosti národů. V držení Japonska zůstaly až do roku 1944. Od roku 1947 byly součástí Tichomořského ochranného území USA. Vnitřní samosprávu získali v roce 1981 a nezávislost v roce 1994.

Většina obyvatel se zabývá pěstováním kokosových palem, banány, ananas a maniok a značné příjmy zajišťuje export fosfátů, bauxitu a cestovní ruch. Na mnoha seznamech Palau zaujímá první místo, pokud jde o potápění.

Soukromý ostrov - top7

wtravelmagazine.com, travelmagazine.rs




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *